dijous, 6 de desembre del 2012

"Ja m'han dit que és normal que sempre tingui mocs!"


De tots és sabut que els canvis estacionals fan que augmenti la transmissió de virus entre la població. Els nens i la gent gran són les franges d’edat més susceptibles a emmalaltir i tenir complicacions. Algunes condicions de convivència massificada com succeeix en algunes llars d’infants, escoles o llars d’avis, fan que el problema es cronifiqui durant tot l’any.

Sabem que el sistema immunitari dels infants és immadur fins al voltant dels 6-7 anys d’edat. Podríem dir que abans d’aquesta edat és preferible evitar contraure malalties infeccioses degut a una major vulnerabilitat davant d’aquestes.
Quan diem que és bo que s’immunitzin com més aviat millor oblidem que necessitem que l’infant estigui preparat madurativament per rebre aquesta immunització. L’exposició a un gran nombre de malalties infeccioses durant les etapes primerenques de la vida, a l’igual que en la vellesa, ens pot perjudicar més que no pas ser un avantatge donat l’elevat preu que el nostre organisme ha de pagar per aconseguir defenses. És per això que diem que és preferible que els nostres fills s’exposin als contactes infecciosos en el moment que la seva immunitat estigui el més preparada possible.

Esquema dels principals factors que influeixen en la salut immunològica dels lactants

La millor immunització que podem transmetre als nostres fills, des del naixement, és l’alletament matern. Aquesta pràctica li facilitarà defenses contra els gèrmens de l’entorn més proper a la mare i el fill, amb l’avantatge que no li caldrà passar la malaltia. Aquest fet resulta molt interessant ja que ens estalviarem tota la resposta inflamatòria i de destrucció de teixits que es produeix quan patim una malaltia infecciosa i tot gràcies a la resposta immunològica modulada que estimula l’alletament matern.

L’administració de vacunes pot ajudar a la preparació del sistema immunitari dels nostres fills contra algunes de les malalties del nostre medi. A l’igual que en el cas de l’alletament produeix una resposta immunitària modulada. La diferència és que, en aquest cas, els gèrmens seleccionats no són els més propers a mare i fill sinó els que estableix cada país en funció de criteris de cost-efectivitat que en ocasions poden no satisfer les necessitats de cada individu. És responsabilitat dels pares assessorar-se sobre els avantatges i inconvenients de cada vacuna i la presa d’una decisió informada.

Així doncs queda clar que algunes decisions que prenem els pares influeixen directament en la salut immunològica dels nostres fills.

Lectura recomanada:
En defensa de las vacunas. Calos González. Temas de Hoy.
(clicant aquí podeu llegir-ne el primer capítol)

1 comentari:

  1. Hola! Fa temps que et segueixo... Sóc la Silvia una llevadora que ha creat un espai de maternitat anomenat Espai Mares.
    M'agrada molt el que escrius... i el teu punt de vista de la criança...
    Et felicito i et convido a visitar el meu web www.espaimares.cat. Gràcies.

    ResponElimina